Praktisk informasjon

– Tidsramme: Ca. 90 minutter.

– Ideell gruppestørrelse er 20 personer. Det største antallet besøkende per gruppe er 24. Grupper over denne størrelsen, må bestille to omvisninger. 

– Oppmøte: Utenfor Røde Kors nasjonalkontor, Hausmannsgate 7. Møt ved statuen av Den hvite bussen (til venstre for hovedinngangen). Vår guide møter dere der.

– Omvisningen er gratis. Skulle man derimot bestille omvisning, men ikke dukke opp, ser vi oss nødt til å fakturere kr. 1000,-. Dette for at ingen skal holde av flere tidspunkt, og for at flest mulig skal få mulighet til å komme på besøk. Det er selvfølgelig mulig å avbestille, men senest 2 dager før omvisningen.

– Klassen deles i to grupper på deler av opplegget. Hvis det er best for din gruppe; ha inndelingen klart på forhånd. Ett av oppleggene foregår utendørs (ca. 15 min.), så vær kledd for å oppholde dere noe ute.

– Elevene trenger å bruke telefoner på noen av oppgavene, så det er fint om noen eller alle har med telefon.

– Det er dessverre ikke anledning til å benytte kaffe-/kakaomaskinen i vestibylen, da dette tar opp uforholdsmessig mye tid.

– Det er dessverre ikke muligheter for å spise lunsj i/ved våre lokaler.

– Vi har løfteplattform for rullestol. Gi beskjed på forhånd dersom løfteplattform er nødvendig.

Informasjon om undervisningsopplegget

Besøket på opplevelsessenteret består av 4 deler.

1 + 2: Klassen deles først i to mindre grupper, og gjennomfører parallelt omvisning i bussen og lærerstyrt aktivitet i bakgården (utendørs). Omvisningen i bussen består av noe historiefortelling + en interaktiv «reise» i bussen der man ved hjelp av video og lyd blir med på turen fra konsentrasjonsleiren Neuengamme i Tyskland til frihet i Sverige.

Opplegget ute går ut på at elevene skal lete i bakgården etter noen spesielle brosteiner med inngraverte årstall. Hvert av årstallene representerer en viktig hendelse, katastrofe eller konflikt, og elevene skal forsøke å finne ut av hva som skjedde i dette året. (Alternativt opplegg om snublesteiner hvis det er vanskelig å komme til brosteinene, f.eks på grunn av snø.)

3: Escape-bokser. Elevene deles i mindre grupper og skal løse oppgaver knyttet til en historie om konsentrasjonsleiren og bussen. De må tolke ledetråder og knekke koder før de til slutt, forhåpentligvis, løser oppdraget før tiden renner ut.

4: Siste del er en refleksjonsøkt/drøfting rundt de temaene vi har vært innom. Vi har vanligvis fokus på tre hovedtemaer; 1) Rangering av mennesker/oss-dem/hatprat, 2) Betydningen av enkeltmenneskers innsats da og nå og 3) Internasjonal humanitærrett. Dette kan eventuelt tilpasses ved andre ønsker.

Veibeskrivelse

Hausmanns gate 7

Vi holder til i Hausmanns gate 7, ca. 500 meter i luftlinje og 10 minutters gange fra Oslo S.

Vi anbefaler at dere fra Oslo S krysser broen over mot Bussterminalen, passerer mellom Oslo Plaza og Spektrum, går parallelt med Vaterlandsparken og opp Chr. Kroghs gate til dere møter Hausmanns gate.

Det er ikke parkeringsmuligheter hos oss, men det finnes et p-hus på baksiden av bygget, i Chr. Kroghs gate, som eventuelt kan benyttes for de som ikke bruker kollektivt. Vi har ingen avtaler med p-huset, så det må betales vanlig p-avgift der som må dekkes av de besøkende selv.