Så hyggelig at dere vil besøke Den hvite bussen! For at dere skal få mest mulig ut av besøket, vil vi gjerne at dere har jobbet litt med noen av temaene på forhånd.

Forarbeid

Vi ønsker at dere leser om og diskuterer menneskeverd og hva som skjer når man mister respekten for menneskeverdet ved å følge disse lenkene:

1A – Hva er menneskeverd? – Røde Kors (narkrigenraser.no)

1C – Tråkke på menneskeverdet – Røde Kors (narkrigenraser.no)

Bruk gjerne litt ekstra tid på avsnittet om konsentrasjonsleirene (Uønskede mennesker), slik at elevene vet hva konsentrasjonsleirer er og litt om hvilke forhold fangende levde under.

Vi ønsker også at dere gjennomfører opplegget som hører til teksten. Det finner du her:

Uønskede mennesker – Røde Kors (narkrigenraser.no)

Forslag til etterarbeid

Har dere lyst til å jobbe mer med noen av temaene vi snakket om?

Når dere har vært på besøk hos oss har dere blitt litt bedre kjent med Den hvite bussen og Wanda Heger. Her finner dere mer informasjon om de hvite bussene og Wanda.

1E: De løftet menneskeverdet: Menneskeverd – Røde Kors (narkrigenraser.no)

Etter Escapeboks-opplegget forsøkte vi å trekke tråder fra krigen og til vår tid. Hvilke konsekvenser kan oss/dem-tankegangen føre til? Kan man selv gjøre en innsats for å gjøre en forskjell? Dette synes vi er spennende temaer å jobbe videre med, og det kan derfor også være verdt å lese denne korte teksten i del 1F om hva en selv kan gjøre for å løfte menneskeverdet.

1F: Jeg kan løfte menneskeverdet – https://narkrigenraser.no/menneskeverd/

«Både folkemord og rasisme starter med at noen tillater at en gruppe blir sett ned på og gjerne trakassert. Men hvor starter det? Hva gjør ordene vi hører – og bruker om hverandre – med måten vi ser hverandre og oss selv?»

Slik starter innledningen til et undervisningsopplegg om ordene vi bruker og hvilken makt de har. For å jobbe mer med dette temaet anbefaler vi disse to oppleggene:

Hva gjør ordene med oss? – Røde Kors (narkrigenraser.no)

Fete sangtekster? – Røde Kors (narkrigenraser.no)

For øvrig vil vi oppfordre dere til å sjekke ut siden Lærerveiledning – Røde Kors (narkrigenraser.no) for flere gode opplegg.

Vi sees snart!

Vi ser frem til å ta dere imot på besøk! Ikke nøl med å ta kontakt på skole@redcross.no om dere skulle ha spørsmål i forkant av besøket.

Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger etter besøket også.

Mvh oss i Røde Kors’ skoleteam